Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Οικειοθελής γκετοποίηση;

Ένα νέο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο, αποκλειστικά για ομοφυλόφιλους, θα εκπέμπει από σήμερα στη Γερμανία. Πρόκειται για το κανάλι ΤΙΜΜ, το οποίο θα περιλαμβάνει οκτάωρο καθημερινό πρόγραμμα και θα προβάλλει σειρές και ταινίες με ήρωες ομοφυλόφιλους, καθώς και ενημερωτικές εκπομπές, ειδήσεις και ντοκιμαντέρ που θα εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στη ζωή και τα προβλήματα των ομοφυλόφιλων.
Και αν ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός για ομοφυλόφιλους εντάσσεται σε αυτό που εδώ και χρόνια επιχειρούν μεγάλες εταιρείες της καλωδιακής τηλεόρασης, τη δημιουργία θεματικών καναλιών δηλαδή, ένα χωριό με αποκλειστικά ομοφυλόφιλους κατοίκους, σίγουρα ηχεί περισσότερο παράξενα ως είδηση.
Στην Αυστραλία, σε μια επαρχιακή πόλη κοντά στην Μελβούρνη, πρόκειται να ξεκινήσει εντός του επόμενου έτος η κατασκευή ενός συγκροτήματος 120 κατοικιών, και συνολικού κόστους 26.000.000 δολαρίων,που επιπλέον, θα περιλαμβάνει θέατρο, πισίνα, γήπεδα τένις και γκολφ, εστιατόρια, καφετέριες και άλλους χώρους εστίασης και αναψυχής.
Το παράξενο σε αυτό το "χωριό" είναι ότι οι κάτοικοί του θα είναι στο σύνολό τους ομοφυλόφιλοι. "θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου θα μπορούμε να ζήσουμε ανάμεσα σε φίλους", δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκ των κατασκευαστών του συγκροτήματος.
Βέβαια, έχοντας υπόψη τις διακρίσεις που γίνονται, ακόμη και σε δυτικές κοινωνίες, εις βάρος των ομοφυλοφίλων, μπορούμε νομίζω να κατανοήσουμε την ανάγκη τους "να βρίσκονται ανάμεσα σε φίλους". Μήπως όμως, αυτό είναι και μία μορφή αυτογκετοποίησής τους; Μήπως είναι μια ένδειξη παραίτησης από την θεμιτή αξίωση της ίσης συμπεριφοράς και του σεβασμού των σεξουαλικών τους προτιμήσεων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: