Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Γιατί δεν τις καταργούμε τελείως;

Μείωση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέκου Αλαβάνου.
"Ασύλληπτο γεγονός" χαρακτήρισε ο κ. Αλαβάνος το ότι η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα παγκοσμίως στις εξοπλιστικές δαπάνες και πρώτη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. "Να πάρουμε λιγότερα αεροπλάνα και να κάνουμε περισσότερη κοινωνική πολιτική" επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Η άποψη του κυρίου Αλαβάνου δεν είναι νέα. Την έχει εκφράσει πολλάκις στο παρελθόν και ο ίδιος και το κόμμα του, την εκφράζουν κατά καιρούς διάφοροι πολιτικοί και "διανοούμενοι" που κινούνται ιδεολογικά στους χώρους της κοσμοπολίτικης αριστεράς ή/και της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. "Με τα χρήματα που ξοδεύουμε για ένα F16 θα χτίζαμε τρία νοσοκομεία, με τα χρήματα από 20 άρματα μάχης θα μπορούσαν να χτιστούν 30 σχολεία, μ' αυτά από 2 φρεγάτες 5 γέφυρες, μ' αυτά από 4 υποβρύχια 6 λιμάνια κ.ο.κ" είναι φράσεις κλισέ που επαναλαμβάνονται συχνά από τους συγκεκριμένους ανθρώπους, λες και όσοι αποφασίζουν να διαθέσουν αυτά τα χρήματα για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας το κάνουν ακριβώς για να λείψουν από τον ελληνικό λαό τα νοσοκομεία, τα λιμάνια και τα σχολεία.
Η άποψη αυτή, που δυστυχώς (σε επίπεδο διακηρύξεων ακόμη) έχει υιοθετηθεί και από άλλες δυνάμεις πλην του ΣΥΡΙΖΑ, πρεσβεύει περίπου ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι ένας θεσμός με μόνο του ρόλο να στερεί τον ελληνικό λαό από αναγκαία για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής χρήματα. Και με αυτό το σκεπτικό και ελαφρά τη καρδία, προτείνουν τη δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών της χώρας διότι "είναι ασύλληπτο να είμαστε πρώτη σε δαπάνες μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης".
Αναρωτιέμαι πραγματικά ποιος από τους 15 της Ευρωζώνης θα περίμενε ο κ. Αλαβάνος ότι θα έπρεπε να είναι πρώτος σε αμυντικές δαπάνες; Το Λουξεμβούργο; Από ποιον απειλείται; Η Αυστρία; Αυτή από ποιον απειλείται; Η Γερμανία ίσως; Αυτή πάλι ποιος την απειλεί; Η Πολωνία; Οι μόνες χώρες της Ευρωζώνης, των οποίων η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία απειλείται από έναν μεγάλο και ισχυρό γείτονά τους είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, που απειλούνται από την Τουρκία.
Εκτός βέβαια εάν ο κ. Αλαβάνος πιστεύει ότι αυτή η απειλή υπάρχει μόνο στο μυαλό ορισμένων "εθνικιστών" και δεν εδράζεται στην πραγματικότητα. Ότι η εισβολή και η κατοχή του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι γεγονός αλλά προϊόν φαντασίας. Ότι οι καθημερινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τους πιλότους της Τουρκικής Αεροπορίας γίνονται σε ηλεκτρονικό παιχνίδι και όχι στους ουρανούς του Αιγαίου. Μπορεί άλλωστε να πιστεύει ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις επί ελληνικών βραχονησίδων και νησιών να είναι αιτιολογημένες. Εάν τα πιστεύει όλα αυτά τότε έχει δίκιο που ζητάει μείωση των αμυντικών δαπανών. Μάλιστα, θα τολμούσα να υποστηρίξω ότι θα είχε δίκιο ακόμη κι αν υποστήριζε την οριστική κατάργηση του στρατεύματος. Εάν πιστεύει ότι πραγματική απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας δεν υφίσταται, αυτή θα ήταν η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Γιατί απλά να μειώσουμε τις στρατιωτικές δαπάνες αφού μπορούμε να τις εκμηδενίσουμε;
Πιστεύω όμως ότι ακόμη κι αυτοί που είναι φορείς ενός τέτοιου ιδεολογήματος αντιλαμβάνονται ότι οι στρατιωτικές δαπάνες είναι αναγκαίες. Ο στρατός δεν υπάρχει ως μια τρύπα που ρουφάει λεφτά χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα και προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Ούτε υπάρχει για να εξυπηρετούνται και να θησαυρίζουν διάφοροι έμποροι όπλων καθώς και πολιτικοί - δυστυχώς τέτοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και παρατηρούνται. Ο στρατός μιας χώρας υπάρχει για να αποτρέπει τους εχθρούς από το να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία και, εάν η αποτροπή δεν λειτουργήσει και η χώρα αναγκαστεί να εισέλθει σε πόλεμο να μπορέσει να υπερασπιστεί επαρκώς τη ζωή και την περιουσία των πολιτών και την κυριαρχία του κράτους.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει η αποτροπή μια χώρα πρέπει να διαθέτει ένοπλες δυνάμεις ετοιμοπόλεμες, καλά εκπαιδευμένες και επαρκώς εξοπλισμένες. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και στην περίπτωση που αναγκαστεί να πολεμήσει. Ένοπλες δυνάμεις χωρίς επαρκή και απαρχαιωμένο εξοπλισμό, χωρίς σωστή εκπαίδευση δεν μπορούν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την εθνική ασφάλεια και κυριαρχία. Ένα τέτοιο στράτευμα θα έχει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα με το μη στράτευμα. Δηλαδή, εάν ένας στρατός δεν είναι εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος θα έχει ως αποτέλεσμα την ήττα και την κατάληψη της χώρας, πράγμα που θα συνέβαινε και εάν δεν υπήρχε καθόλου στράτευμα. Οπότε, με βάση τη συλλογιστική Αλαβάνου και Σια η κατάργηση ων ΕΔ θα ήταν η προτιμότερη λύση.
Οι αμυντικές δαπάνες μιας χώρας πρέπει να είναι συνάρτηση των απειλών που υπονομεύουν την ακεραιότητα και την ασφάλειά της και των αναγκών που καθορίζονται από τους αρμόδιους, ώστε να εξουδετερωθούν αυτές οι απειλές και όχι να γίνονται με γνώμονα ιδεολογικό και λαϊκίστικο. Δυστυχώς, ο κ. Αλαβάνος και οι σύντροφοί του, φαίνεται ότι δεν μπορούν να σκεφτούν πέρα από τις ιδεολογικές τους εμμονές.

1 σχόλιο:

fvasileiou είπε...

Αν η θέση της χώρας σταθεροποιείται, αν οι συμμαχίες της παρέχουν σοβαρές εγγυήσεις, αν, αν, αν, τότε, ναι, να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες -ποιος έχει αντίρρηση; Ποιος πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να δίνει λεφτά σε συντάξεις αντί στους μεγαλεμπόρους όπλων; Το μόνο για το οποίο δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τις ελληνικές κυβερνήσεις από την μεταπολίτευση και μετά είναι για στρατολατρεία. Και όμως υπονοείται κάτι τέτοιο κάθε τόσο. Τι να πει κανείς;

(Και στην Κύπρο ο πρόεδρος Χριστόφιας θα μειώσει, μαθαίνω, τις αμυντικές δαπάνες. Οι οποίες φυσικά, δεν συγκρίνονται με τις Ελλαδίτικες. Όπως και οι ανάγκες...)