Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της διεθνούς πολιτικής

Επί δεκαετίες ήταν το σημαντικότερο κράτος της Βαλκανικής, η σημαντικότερη πολιτική οντότητα της περιοχής. Σήμερα είναι κομματιασμένη, ρημαγμένη, ντροπιασμένη, ανίσχυρη, και περιθωριοποιημένη. Είναι μία χώρα ανήμπορη να προβάλει την παραμικρή αντίσταση, ένας λαός με καταρρακωμένο το ηθικό του, προδομένος από εχθρούς και φίλους, προδομένος από την ίδια την ηγεσία του, ένας λαός και ένα έθνος που αισθάνεται ατιμασμένος και εξευτελισμένος.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι - κυρίως οι Γερμανοί - διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, κομμάτιασαν την ίδια τη Σερβία, τιμώρησαν το σερβικό έθνος και συνεχίζουν να το οδηγούν στην έσχατη ατίμωση, έως ότου παραδοθεί εντελώς και γίνει πειθήνιο όργανό τους. Και όλα αυτά καταστρατηγώντας κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας, κάθε έννοια ηθικής, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ (μήπως έχουν δίκιο οι Ισραηλινοί πολιτικοί που παίζοντας με τα αρχικά του οργανισμού - UN- τον αποκαλούν United Nothings;). Και τι δίνουν ως "αντάλλαγμα" στη Σερβία; Την περιβόητη ένταξή της στους ερωατλαντικούς θεσμούς, μια ακάλυπτη επιταγή δηλαδή.
Οι ίδιοι που άφησαν 500.000 Σέρβους της Κράινα στην Κροατία να εγκαταλείψουν τις εστίες τους έπειτα από 500 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην περιοχή και να μεταβληθούν σε πρόσφυγες, "υιοθέτησαν" τους Μουσουλμάνους Βόσνιους και τους Κοσσοβάρους βομβαρδίζοντας τη Σερβία. Οι ίδιοι που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου (ποιος αλήθεια πιστεύει τις μπούρδες περί "μοναδικής περίπτωσης";), αρνούνται στους Σέρβους της Βοσνίας το ίδιο δικαίωμα. Την ίδια στιγμή μάλιστα που υποδαυλίζουν τις αποσχιστικές τάσεις των Ούγγρων στη σερβική επαρχία της Βοϊβοντίνα.
Μάλιστα, προχωρούν σε κάτι πολύ χειρότερο: απεργάζονται την κατάργηση της σερβικής συνιστώσας του βοσνιακού κράτους, της Republica Serpska. Στόχος τους είναι η αφαίρεση εξουσιών από το σερβοβοσνιακό κρατίδιο και η μεταφορά τους στην κεντρική κυβέρνηση του προτεκτοράτου τους. Προσπαθούν, με αυτό τον τρόπο, να καταστήσουν τους Σερβοβόσνιους υποτελείς των Μουσουλμάνων και των Κροατών, να διασφαλίσουν ότι η Σερβία και το σερβικό έθνος δεν πρόκειται να σηκώσει ξανά κεφάλι.
Για το σκοπό αυτό έχουν επιστρατευτεί οι αρχιτέκτονες της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Χαβιέ Σολάνα. Ο Χόλμπρουκ, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη λονδρέζικη εφημερίδα Guardian, κάνει έκκληση στη Δύση να "επιδείξει αποφασιστικότητα και ενότητα απέναντι στις αποσχιστικές προσπάθειες της RS". Μάλιστα, στο άρθρο του εμπλέκει και τα "ρωσικά πετροδολάρια" στις προσπάθειες των Σέρβων...
Δυστυχώς, ο πολύχρονος και πολύπλευρος πόλεμος που δέχεται το σερβικό έθνος από Αμερικανούς και Γερμανούς έχει κάμψει το ηθικό του. Δεν νοείται αλλιώς, ότι οι Σέρβοι ηγέτες παρέδωσαν τους Μιλόσεβιτς και Κάρατζιτς να δικαστούν σε ένα στημένο από τους Αμερικανούς δικαστήριο, συναινώντας στην έσχατη ατίμωση της εθνικής τους υπερηφάνειας Ίσως οι Γερμανοί να μην τους έχουν συγχωρήσει το ότι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο γονάτισαν 70 μεραρχίες της Βέρμαχτ, ίσως να θέλουν να αποζημιώσουν τους Κροάτες για την ολόπλευρη στήριξη που τους παρείχαν στον ίδιο πόλεμο, εξολοθρεύοντας πάνω από 700.000 Σέρβους επειδή αντιστέκονταν. Ίσως....

Δεν υπάρχουν σχόλια: