Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Βαθύ ΠΑΣΟΚ και πράσσ(ε)ιν άλογα

"Το κόμμα του τραβάει το μανίκι" έγραφε στο πρωτοσέλιδό της η Ελευθεροτυπία. "Το βαθύ ΠΑΣΟΚ στέλνει μήνυμα στον Γιώργο" έγραφε άλλη εφημερίδα. Η αναφορά γίνεται για την εκλογή του κυρίου Σ. Ξυνίδη στη θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ξυνίδης (πρόταση του ΓΑΠ) έλαβε 180 ψήφους σε σύνολο 374, κάτι λιγότερο από το 50%, που προβλέπει το καταστατικό του Κινήματος για να είναι έγκυρη η εκλογή του. Τελικά, η εκλογή του επικυρώθηκε χωρίς να χρειαστεί επαναληπτική διαδικασία χάρη στην υποχώρηση του "συγκεντρωσιάρχη" του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παναγιωτακόπουλο, ο οποίος δήλωση ότι "δεν υπάρχει λόγος να επιμείνουμε αυστηρά στην τήρηση του καταστατικού".
Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ερμηνεύεται από το σύνολο του Τύπου και των πολιτικών αναλυτών ως επίδειξη δύναμης και μήνυμα του βαθέως ΠΑΣΟΚ που αισθάνεται ότι επιχειρείται ο παραγκωνισμός του από ένα άλλο, "καινούριο" ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.
Κακά τα ψέμματα, όταν ο Πρόεδρος που οδήγησε το Κίνημα σε μία εντυπωσιακή νίκη με διαφορά πλέον των 10 μονάδων, αποτυγχάνει να εκλέξει τον εκλεκτό του με ένα ποσοστό άνω του 50%, τη στιγμή μάλιστα που "παίζει" σχεδόν μόνος του, πρέπει να μιλάμε για ένα ισχυρό σοκ και ένα ισχυρό μήνυμα. Μόνο που το μήνυμα αυτό δεν το στέλνει το "βαθύ ΠΑΣΟΚ", το στέλνει μία μερίδα ΠΑΣΟΚων που αισθάνεται ότι μένει έξω από τη διαχείριση της εξουσίας και το φαγοπότι που -αυτοδικαίως- ακολουθεί.
Αυτό τεκμηριώνεται και από το ίδιο το πρόσωπο που ο Γιώργος Παπανδρέου προώθησε στη συγκεκριμένη θέση: Μέλος του Κινήματος από τα δεκαεννιά του χρόνια, επικεφαλής της ΠΑΣΠ Κομοτηνής, μέλος των τοπικών οργανώσεων, πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής. Για όσους γνωρίζουν πως λειτουργούν τα ελληνικά κόμματα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένας επικεφαλής Νομαρχιακής, συχνά έχει περισσότερη δύναμη από ό,τι οι τοπικοί βουλευτές. Προφανώς λοιπόν, ο εκλεκτός του ΓΑΠ δεν είναι το "ρηχό" ΠΑΣΟΚ. Πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ από τον Ξυνίδη δεν γίνεται να είσαι. Είναι όμως ένα νέο πρόσωπο, χωρίς εμπλοκή στην κεντρική πολιτική σκηνή και γι' αυτό είναι πιο εύκολο να περάσει επικοινωνιακά ως φορέας μιας νέας πολιτικής φιλοσοφίας, μακριά από τους κομματικούς μηχανισμούς και τη διαφθορά που αυτοί συνεπάγονται Πρόκειται απλώς για ένα ωραίο περιτύλιγμα σε ένα προϊόν ίδιο με τα άλλα του "βαθέως ΠΑΣΟΚ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: